Hak Sahibi Yasal Adı:  1 - Pisa Üniversitesi (UNIPI) - İtalya

Rol - Koordinatör

Genel Açıklama

Pisa Üniversitesi 1343 yılında kurulmuştur. Tarım, fizik, bilgisayar bilimi, mühendislik, veterinerlik ve tıp sektörlerinde üst düzey araştırma merkezleri ile 20 bölümden oluşan İtalya’nın en tanınmış üniversitelerden biridir.  Uluslararası sıralamaya göre, UNIPI İtalyan Üniversiteleri arasında 9. sırada yer almaktadır (İtalyan Üniversite Sıralaması 2019). UNIPI, 19 Milyon Euro AB katkısını temsil eden 78 H2020 projesinde (10’u koordinatör olarak) yer almıştır.

FIGGEN'de UNIPI projeyi koordine edecek ve yönetecek (İP0) ve Tarım, Gıda ve Çevre Bakanlığı'nın (DAFE) iki farklı ekibi tarafından temsil edilmektedir. İlk ekip, tarım ekonomisi, pazar araştırması, katılımcı yenilik yönetimi ve paydaşların katılımıyla öğrenme konularında uzmanları içermektedir ve İP1'e (incir genotiplerinin potansiyelinin katılımcı değerlendirmesi) katılacaktır. İkinci ekip, bitki yapısal ve fonksiyonel genomik, moleküler markırlar kullanarak genotipleme, moleküler biyoloji ve biyoinformatik konularında uzmanları içermektedir; genotipleme ve Genom Çapında İlişki Çalışmalarına (İP2 ve İP3) dahil olacaktır. Son zamanlarda bu ekip, genotipleme analizlerinde referans olarak kullanılacak incir ağacının (Ficus carica, cv Dottato) tüm genom dizisini sekansladı ve açıkladı.

Proje ekibi

Prof. Tommaso Giordani (erkek) (FIGGEN Koordinatörü). Bitki Islahı Biyoteknolojilerinde Doçent Doktor, 1144 atıf ve h-endeksi 21 ile 96 bilimsel makalenin yazarı veya ortak yazarı (Google Scholar)

Prof. Andrea Cavallini (erkek). Bitki Islahında Profesör.

Prof. Lucia Natali (kadın). Bitki Genetiğinde Doçent Doktor.

Dr. Flavia Mascagni (kadın). Genetik ve Biyoinformatik alanında araştırıcı.

Prof Gianluca Brunori (erkek).  Gıda Politikasında Profesör.

Dr. Tarek Allali (erkek).  Tarım Ekonomisinde Doktora Öğrencisi

Dr. Michele Moretti (erkek). Tarım Ekonomisinde araştırıcı

İlgili 5 yayının listesi

G. Usai, F. Mascagni, T. Giordani, A. Vangelisti, E. Bosi, A. Zuccolo, M. Ceccarelli, R. King, K. Hassani-Pak, L. Solorzano Zambrano, A. Cavallini and L. Natali. Epigenetic patterns within the haplotype phased fig (Ficus carica L.) genome. The Plant Journal, 2020, 102, 600.

A. Vangelisti, L. Solorzano Zambrano, G. Caruso, D. Macheda, R. Bernardi, G. Usai, F. Mascagni, T. Giordani, R. Gucci, A. Cavallini, L. Natali. How an ancient, salt-tolerant fruit crop, Ficus carica L., copes with salinity: a transcriptome analysis. Scientific Reports, 2019, 9, 2561.

L. Natali, A. Vangelisti, L. Guidi, D. Remorini, L. Cotrozzi, G. Lorenzini, C. Nali, E. Pellegrini, A. Trivellini, P. Vernieri, M. Landi, A. Cavallini, T. Giordani. How Quercus ilex L. saplings face combined salt and ozone stress: A transcriptome analysis. BMC Genomics, 2018, 19, 872.

G. Brunori, F. Galli, D. Barjolle, R. Van Broekhuizen, L. Colombo, M. Giampietro, ... & De Roest, K. . Are local food chains more sustainable than global food chains? Considerations for assessment. Sustainability, 2016, 8(5), 449.

G. Brunori, A. Rossi, S. D’Amico. A Comprehensive and participatory approach to the valorisation of biodiverse products. In: Food Diversity Between Rights, Duties and Autonomies (pp. 3-22), 2018, Springer, Cham.

FIGGEN ile bağlantılı önceki 5 ilgili proje veya faaliyetin listesi

SUS-CHAIN – Gıda tedarik zincirlerinin toplu performansının sürdürülebilirliğe yönelik iyileştirilmesi. Program Finansmanı: Avrupa komisyonu, FP5 (2003-2006)

DIVERSIFOOD –  Yerel yüksek kaliteli gıda sistemleri için ürün çeşitliliği ve ağ oluşturma. Program Finansmanı: Horizon 2020 (2015-2019)

FOODLINKS –  Sürdürülebilir gıda tüketimini ve üretimini teşvik etmek için bilgi komisyonu: Bilim adamlarını, politikacıları ve sivil toplum kuruluşlarını birbirine bağlamak. Program Finansmanı: Avrupa Komisyonu, FP7 (2011-2013)

Pisa Üniversitesi Araştırma Projesi - Büyük umut vadeden eski bir tür olan incir ağacının (Ficus carica L.) genomiği, fizyolojisi ve savunması (2017)

Pisa Üniversitesi Araştırma Projesi –  Ficus carica'nın çevresel streslere ve eko-sürdürülebilir pest kontrolüne yanıtı (2020).

İlgili altyapı veya tesisler

Tarım, Gıda ve Çevre Bölümü (DAFE) önerilen iş ile ilgili gerekli tüm altyapılara ve teknik ekipmanlara sahiptir: Özellikle seralar ve deneysel alanların yanı sıra bitki moleküler biyoloji laboratuvarı ve biyoinformatik analizler için sunucular mevcuttur..