Hak Sahibi Yasal Adı: 4 -  Tunus El Manar Üniversitesi

Tunus Bilimler Fakültesi (Tunus) (UTM)

Genel Açıklama

Tunus El Manar Üniversitesi UTM 1987 yılında kurulmuştur ve 15 kuruluşu bir araya getirmektedir. 37 milletten 35.000'den fazla öğrencisi vardır. UTM, URAP sınıflandırmasını yeni almıştır ve 2019 yılı için Ulusal ve Magrebian düzeyinde 1., Arap dünyasında 10., Afrika'da 11. ve URAP'a (Akademik Performansa Göre Üniversite Sıralaması) göre dünya çapında 689. sırada yer almıştır.  Shanghai Subject Ranking 2020'ye göre UTM, Halk Sağlığında ilk 300,  Makine Mühendisliğinde ilk 400, Klinik Tıpta ilk 500 arasındadır.

Daha önce Tunus Matematik, Fizik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak belirlenmiş olan Tunus Bilimler Fakültesi (FST) 1960 yılında kurulmuştur. FST altı öğretim ve araştırma bölümünden oluşmaktadır: Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Fizik, Kimya, Jeoloji ve Biyoloji.

Büyük ulusal ve uluslararası çekiciliği ve ekonomik ve sosyal boyutlara açıklığa yönelik araştırma ve eğitimdeki temel misyonlarını aşan ortaklarıyla karakterize edilen bir kurumdur.

Tunus Bilimler Fakültesi'nin eğitim önerisi, multidisiplinerliği ve çeşitliliği (Lisanslar, Yüksek Lisanslar, Hazırlık döngüleri, Mühendislik döngüleri ve Doktora), araştırma ile etkileşimi ve entegrasyon uzmanı açısından sonuçları ile tanınır.

Biyolojideki bilimsel araştırmaları, ancak FST'nin kampüse taşınmasından sonra, ağır araştırma ekipmanlarının satın alınmasıyla başlamıştır. Moleküler genetik düzeyde ana hedefler, çekirdek ve sitoplazmik genomların analizi, bunların gelişimi ve olası etkileşimlerinin yanı sıra ana kültürleri enfekte eden patojenlerin moleküler polimorfizminin incelenmesine odaklanmıştır.

İlgimiz, ekili ve spontan kaynakların genetik çeşitliliğinin ve bunların patojenlerinin fenotipik etiketleme ve moleküler tipleme ve karakterizasyon yoluyla belirlenmesi, değerlendirilmesi üzerine odaklanacaktır. Genetik kaynakların korunması ve iyileştirilmesi için bir başka odak noktası da geliştirilecektir.  FIGGEN'de UTM, İP1'e (incir genotiplerinin potansiyelinin katılımcı değerlendirmesi) liderlik edecek ve Tunus incir genotiplerinin fenotipik analizlerini (İP2) gerçekleştirecektir.

Proje ekibi

Prof. Salhi-HannachiAmel (kadın) FST'de Genetik Profesörü ve Meyve Genetik Kaynakları Ekibi Direktörü.

Prof. Baraket Ghada (kadın) Bilimler Fakültesinde yardımcı doçent ve genetik araştırmacısı.

Dr. Haffar Sahar (kadın) 5. sınıfta doktora öğrencisi. İncir moleküler markırlarda uzman.

Dr. Aounallah Aymen. (erkek)  3. sınıfta doktora öğrencisi. Çoğalma ve moleküler markırlarda uzman.

İlgili 5 yayının listesi

Donia Abdallah, Ghada Baraket, Veronica Perez, Amel Salhi Hannachi and Jose I. Hormaza (2020) Self-compatibility in peach [Prunus persica (L.) Batsch]: patterns of diversity surrounding the S-locus and analysis of SFB alleles.  Horticulture Research 7:170.

Abdallah D, Baraket G, Perez V, Ben Mustapha S, Salhi-Hannachi A and Hormaza JI (2019) Analysis of Self-Incompatibility and Genetic Diversity in Diploid and HexaploidPlum Genotypes. Front. Plant Sci. 10:896.

Baraket G, Chatti Khaled, SaddoudOlfa, Ben Abdelkrim A, Mars M., Trifi M.&Salhi-Hannachi A. 2011. Comparative assessment of SSR and AFLP markers for evaluation of genetic diversity and conservation of Ficuscarica L. genetic resources.PlantMol. Biol. Rep. 29: 171-184.

Elhani A., Louati M., Ben Salem H., Salhi-Hannachi A., Baraket G. 2019. Morphological variability of prickly pear cultivars (Opuntiaspp.) established in ex-situ collection in Tunisia. ScientiaHort. 248: 163–175.

Oueslati A, Ollitrault F, Baraket G, Salhi-Hannachi A, Navarro L, Ollitrault P. 2016. Towards a molecular taxonomic key of the Aurantioideae subfamily using chloroplastic SNP diagnostic markers of the main clades genotyped by competitive allele-specific PCR. BMC Genetics (2016) 17:118.

Baraket G.,D. Abdallah, S. Ben Mustapha, H. Ben Tamarzizt, A. Salhi-Hannachi. 2019. Combination of Simple Sequence Repeat, S-Locus Polymorphism and Phenotypic Data for Identification of Tunisian Plum Species (Prunus spp.). Biochem. Genet. https://doi.org/10.1007/s10528-019-09922-4.

FIGGEN ile bağlantılı önceki 5 ilgili proje veya faaliyetin listesi

Tunus-İspanya işbirliği projesi: A / 3433/05 numaralı ve "Tunus ve İspanya'daki incir ağacı koleksiyonlarında bulunan mozaik" başlıklı proje.

Tunus-Fas işbirliği projesi: 33 / MT / 06 numaralı ve "İncir ağacının (Ficus carica L.) genetik çeşitliliği: Genetik parmak izlerinin oluşturulması ve bu türdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasında moleküler aracın katılımı" başlıklı proje, 2009-2010.

Tunus-Portekiz işbirliği projesi: 24 / TP / 08 numaralı ve "İncirde genomic analiz (Ficus carica L.): ESTs ve ESTs’ler ile ilişkili QTLs" başlıklı proje, 2008-2009.

CMCU tarafından yönetilen PHC-Utic Programı çerçevesinde Fransa-Tunus üniversitelerarası işbirliği projesi: 11G 0911 numaralı ve "İncir ağacının (Ficus carica L.) genetik çeşitliliğinin ve proteomik modelinin cinsiyet belirleyiciliği ve abiyotik strese tepkileri ile ilgili analizi" başlıklı proje, 2011-2012

İlgili altyapı veya tesisler

Biyoloji Bölümü, moleküler biyoloji çalışmaları ve fizyolojik ve biyokimyasal analizleri gerçekleştirmek için gerekli tüm ekipmanlarla donatılmıştır.